Hoe werkt het?

Wanneer je wilt meedoen aan wedstrijden is het handig als je al wat voorkennis hebt.
Zeker als je nog helemaal geen of nauwelijks ervaring hebt.
Daarom komt binnenkort een scheidsrechter tijdens de judoles wat meer vertellen hierover.

Wanneer je je wilt opgeven voor een toernooi zorg je altijd dat de judoleraar hiervan op de hoogte is. Hij is namelijk degene die de aanmelding verzorgt, maar er ook voor zorgt dat er een begeleider meegaat naar het betreffende toernooi. Vul de gevraagde gegevens in op het briefje dat je tijdens de les hebt meegekregen. En lever dit op tijd in. Mocht dit niet lukken doordat je bijvoorbeeld verhinderd bent op jouw lesdag dan vul je de gegevens in op onderstaand 'webformulier'. De betaling doe je via dan ook via de website met een iDeal-betaling.

Zodra de aanmelding is verzorgd is het wachten tot de toernooidag. In de tussentijd train je natuurlijk hard en bereid je je zo goed mogelijk voor. In de week voorafgaand aan het toernooi ontvang je een bericht met de daarop de tijd en plek waarop je wordt verwacht.
Zodra je in de sporthal bent gearriveerd ga je op zoek naar je begeleider. Hij heeft meestal een deelnemerskaart voor je waarmee je naar de 'weging' kunt. Deze weging gebeurd ter controle om er voor te zorgen dat je in de juiste poule komt. Normaal gesproken is er een toegestane afwijking van 10% per categorie. Als je gewogen bent mag je de zaal in en luister je goed naar je coach en naar de wedstrijdleiding.

Je naam zal worden omgeroepen in combinatie met de mat waar je wordt verwacht. Dit gebeurd bijna altijd per gewichtscategorie, maar soms (op grote toernooien) worden categorieën ook opgedeeld over verschillende matten. Met je deelnemerskaart ga je naar de wedstrijdadministrateurs die bij de tafel zitten van de mat waar jouw categorie is ingedeeld. Zij bewaren jouw deelnemerskaart en controleren of je op de poulebrief staat. Daarna wacht je op de bank tot je naam wordt omgeroepen voor je eerste wedstrijd.

Per wedstrijd worden steeds twee deelnemers opgeroepen. Degene die als eerste genoemd wordt draagt een witte band, en degene die als tweede wordt opgeroepen draagt een rode band. Die banden worden soms meegebracht door de judoka zelf. Bij elk toernooi zullen echter ook banden zijn om uit te lenen aan de kinderen. Vaak wordt je bij het strikken geholpen door iemand van de toernooiorganisatie.
Als de scheidsrechter het sein geeft dat je op de mat mag komen ga je naar de plek waar je mag wachten tot hij toestemming geeft het wedstrijdvlak te betreden. De rest is bekend, want dat oefenen we heel vaak tijdens de training.

 

Hajimé .. de wedstrijd begint.
De enige signalen waar je heel goed op moet letten zijn: 'maté' en 'soremade'. Bij deze signalen stop je en ga je naar jouw startpositie/zijde. Verder blijf je altijd doorgaan met je wedstrijd ongeacht wat de scheidsrechter roept.
Aan het einde van de wedstrijd wijst de scheidsrechter een winnaar aan. Wanneer er geen score is gemaakt, maar ook bij een gelijke stand wordt gekeken naar wie de beste poging gedaan heeft om de ander ten val te brengen of te controleren. Soms wordt ook gekeken naar het aantal ongeoorloofde handelingen (strafpunten).
De aangewezen winnaar neemt het zakje mee dat het eindsignaal inluidde en geeft dit aan de wedstrijdadministratie. Zeg daarbij duidelijk je naam zodat de juiste winnaar wordt genoteerd. Het komt namelijk wel eens voor dat in de hectiek een foutje wordt gemaakt. Deze zijn later erg lastig te herstellen.
Je wacht vervolgens weer op de bank voor je volgende wedstrijd(en).

Als je je laatste wedstrijd gedraaid hebt zal dit vaak worden meegedeeld door de administrateur. Je kunt dan even bij je ouders gaan zitten en wachten op de prijsuitreiking. Wanneer je daarvoor niet in aanmerking komt kun je je omkleden om vervolgens naar huis te gaan. Vergeet niet om tegen je begeleider te zeggen dat je vertrekt.

Lintjestoernooi

In Roosendaal wordt maandelijks een judotoernooi voor beginners gehouden: het Lintjestoernooi.
Sommige kinderen hebben hier in het verleden al eens aan meegedaan.

De locatie is:
Sporthal de Roos, Commandobaan 6 Roosendaal (bij het JTC gebouw).
Dit toernooi is alleen toegankelijk voor de beginnende judoka’s die wedstrijdervaring op willen doen.

De deelnemers kunnen door middel van punten te halen, vaantjes en medailles winnen.
Als de judoka 30 punten heeft verzameld ontvangt hij een geel vaantje, bij 60 een oranje, bij 90 een groene, bij 120 een blauwe, bij 150 een bruine en bij 180 punten een zwart vaantje.

Na zwart kunnen ze door gaan en als zij 230 punten hebben krijgen ze een bronzen medaille, bij 280 punten een zilveren en bij 330 punten een gouden medaille. Als de judoka totaal 500 punten heeft krijgt hij/zij een beker en mag niet meer aan het lintjestoernooi meedoen, en zijn ze klaar voor het grotere werk.

Hoe verdient de judoka zijn punten?
Bij verlies: 2 punten
Score yugo: 5 punten
Gelijkspel: 3 punten
Score waza-ari: 6 punten
Aangewezen winnaar: 4 punten
Score ippon: 7 punten

Ten alle tijden wordt geprobeerd om iedereen 4 wedstrijden te laten judoën.