NIEUWSBLOG

#EXAMENS en INDELING

EXAMENS MA. 23 T/M ZO. 29 JANUARIOnze examens zijn net als afgelopen juli opgedeeld over de gehele week, van maandag tot en met zondag.Leerlingen die een examen doen voor een hele band zijn uitgenodigd om examen te doen op zondagmiddag 29 januari in Roosendaal.Alle leerlingen die een examen doen voor een slip doen dit tijdens de gewone judoles.Hier zijn dan ook de leerlingen die geen examen doen welkom, net als de kinderen die op zondag examen doen.Hieronder nog even de laatste informatie.AFWEZIGHEIDBij afwezigheid door bijvoorbeeld ziekte of om een andere reden schuiven we het examen door naar een geschikt moment. Dit doen we in overeenstemming met u, maar wel zo spoedig mogelijk. Stuur me een bericht bij absentie.WhatsApp: 06-19902812E-mail: info@sportschool-ikigai.nlINSCHRIJFFORMULIERENAls het goed is heeft u de afgelopen weken een formulier ontvangen. Als u deze nog niet heeft ingeleverd of via WhatsApp heeft verzonden dan graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk op de dag van het examen. Betaling kan nu alleen nog contant of via een betaalverzoek, dus optie 1 of optie 2.Mocht u geen formulier hebben ontvangen dan kan het zijn dat uw zoon/dochter bijvoorbeeld nog te kort actief is. Als u de uitnodiging om welke reden dan ook toch gemist hebben dan hoor ik graag van u en neem ik contact met u op.GEEN TOESCHOUWERSOm tijdens deze les de rust en aandacht voor alle kinderen te hebben wil ik u verzoeken om deze les buiten de zaal te wachten. Graag wil ik IEDEREEN vragen om in de kleedkamer, hal, of gang te wachten deze week tot er een seintje komt dat de volgende groep naar binnen mag.In de week van 30 januari t/m 3 februari vindt de promotie plaats.Hierbij zijn ALLE TOESCHOUWERS VAN HARTE WELKOM. Deze les duurt wellicht wat korter dan de gewone les, omdat we dan starten met de uitreiking van de verdiende slippen, banden en diploma's. Aan het einde van deze les zijn ouders, broertjes en/of zusjes welkom om de laatste minuten mee op de judomat te komen voor bijvoorbeeld een foto. Maar natuurlijk ook om even met de geslaagde leerling te stoeien.LOCATIE SLIPEXAMENS

Lees meer »

#BEDANKT

Gisterenavond (dinsdag 3 januari 2023) hebben we een gezellige start gehad van het nieuwe kalenderjaar bij Wereld Restaurant A17 in Roosendaal. Tweeëntwintig senioren waren aanwezig en hebben hopelijk net als ik genoten van een gezellige avond en lekker eten. Vanwege een ontvangen sponsoring, én omdat we zelf nog een kleine duit in het het sponsorzakje hebben gestopt, is het bedrag wat lager uitgevallen dan eerder in de uitnodiging vermeld stond. Dat maakt het na alle feestdagen toch ook weer een klein beetje 'draaglijker' in deze dure tijden.Dankjewel voor jullie aanwezigheid en hopelijk tot heel snel op de tatami.

Lees meer »

#KUMIKATA

"De kunst van het leggen van handen"Het lijkt mij dat het begrip kumikata, dat in het Japans wordt verstaan als "manier van contact leggen", anders is dan de Europese interpretatie.In het Japans betekent kumikata "grijpen" om uit te drukken wat je kunt doen. Terwijl het voor een Europeaan meer een manier is om te voorkomen dat de ander het grijpt. Voor de Europeanen is het tactisch, voor ons is het technisch.Het basisidee van kumikata in Japan is om beide handen op je partner te leggen. Het is met beide handen dat balans bereikt kan worden, vissen en trekken, gewichtstransfer creëren op de pistes, rotaties...We hebben een uitdrukking die zegt: "Vier handen op, dat is judo. "In Europa denken ze vaak aan een specifieke greep voor een specifieke aanval. In Japan is kumikata een essentiële modus die veelzijdigheid geeft. Dit is de basis van waaruit je alles en in alle richtingen kunt gaan doen; het is het eerste element van complex werk dat judoka eigenaardig maakt. In de basis is Japans judo niet ingewikkeld: er ligt een sterke nadruk op de basis, en dan laat je judoka voor zichzelf zorgen. We zeiden dat de basis betekenis van kumikata is om elkaars lichaam te klappen. Als we niet kunnen zien, in het donker, gaan we vooruit met onze handen ervoor. Als we willen horen wie er voor ons staat, moeten we met onze handen aanraken, zoals een blinde of een kunstenaar, om de verborgen dingen te voelen. Door de kumikata oefening kunnen we de snelheid, richting, ritme van de ander voelen.Judo leert ons daarom één waardevol ding: je handen gebruiken om anderen te voelen. Het is een uitwisseling, bijna een taal.Om het lichaam perfect te bewegen, moet de kumikata stabiel maar flexibel zijn. Stijve schouders voorkomen goede beweging.Matsumoto Sensei, een hoogleraar Tenri, Japans jongste 8e DAN, coach van het Japans nationale team in 1964 in Tokio, zei altijd, refererend aan het werk van wapens en handen: "Je moet weten hoe je een ei tussen je armen en oksel moet houden. Je moet weten hoe je een vogel in je hand moet houden". Matsumoto Sensei, wilde zeggen hoe je je vingers moet sluiten, de minimale vinger en de volgende twee vingers vastzetten, zonder de hele vuist dicht te doen. Natuurlijk is traditionele kumikata een basisvorm, die we iets kunnen aanpassen afhankelijk van ons lichaam, onze tegenstander, onze favoriete technieken. Maar laten we het niet straffeloos doen.Sensei Hiroshi KatanishiUittreksel uit een interview gegeven aan The Spirit of Judo Magazine,#13 maart-april 2008.

Lees meer »

#AVOND VAN DE A

Beste ouders / verzorgers,Vanuit Uniek Sporten Bergen op Zoom is mij onderstaand mailtje toegezonden:Op 20 december zal in samenwerking tussen het Bergs Winterparadijs en De Fitfabriek een nieuwe editie van de Avond van de A op de schaatsbaan worden georganiseerd. Tijdens deze avond wordt door het Bergs Winterparadijs de ijsbaan van 18.00 tot 19.00 uur kosteloos afgeblokt voor kwetsbare doelgroepen. Mensen kunnen alleen het ijs betreden mits zij een speciale toegangskaart, specifiek opgesteld voor deze avond, bezitten. Op de schaatsbaan kunnen mensen vrij schaatsen of deelnemen aan curling, dit wordt georganiseerd door de sportcoaches van de Fitfabriek. In de tent zal door een artiest voor entertainment gezorgd worden. Dit is van 19.00 tot 20.00 uur. Daarnaast kunnen bezoekers van de tent, op eigen kosten, een consumptie nuttigen. De tent is vrij toegankelijk en dus niet alleen voor de kwetsbare doelgroepen. Toiletbezoeken zijn deze avond, voor de kwetsbare doelgroepen, gratis op vertoon van hun toegangskaart bij het toilet.

Lees meer »

#EXAMEN / PROMOTIELES 2023

De examens zijn weer in aantocht. Deze vinden plaats van maandag 23 t/m vrijdag 27 januari 2023.Tijdens deze examens wordt getoetst in hoeverre de leerlingen hun vaardigheid hebben ontwikkeld en deze kunnen demonstreren aan de leraar en/of collega judoleraren.Deelname is uitsluitend mogelijk indien het lesgeld is voldaan t/m 31 maart 2023, de leerling zich goed heeft gedragen tijdens de lessen én over voldoende vaardigheid & kennis beschikt. De uitnodigingen / inschrijfformulieren die vanaf aankomende week worden uitgereikt dienen uiterlijk vrijdag 13 januari te worden ingeleverd.Geef op de achterzijde van het formulier aan hoe u de betaling van het examen-/inschrijfgeld wilt doen.ToeschouwersTijdens de slipexamens (tijdens de les) laten we geen toeschouwers toe.Tijdens de bandexamens op zondag 29 januari ('s middags vanaf 14:00 uur) zijn toeschouwers daarentegen wél van harte welkom.Op diezelfde zondag, maar dan in de ochtend, vindt ook de randori competitie plaats in Prinsenbeek.Uitreiking / PromotielesU bent eveneens welkom in de week van 30 januari t/m 3 februari als de slippen en diploma’s worden uitgereikt.Aan het einde van de ceremonie mogen de ouders mee de judomat op met hun kinderen.FormulierenDeze worden aan iedereen uitgereikt aan het einde van de lessen in de aankomende weken. Tevens vindt u deze binnenkort op het tabblad "promotieles".U kunt in dit menu ook de kaarten met technieken vinden die voor de volgende band geleerd/beheerst moeten worden, en filmpjes van die technieken.Kaarten en posters kunnen ook worden aangeschaft. informatie over posters van de judotechnieken kunt u opvragen bij Eric.

Lees meer »