#UIT HET BRABANTS DAGBLAD

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 13:55

🔺 In Gilze vond zaterdag een judotoernooi plaats voor mensen met een beperking. Dit werd georganiseerd door de Judobond. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Er wordt nog volop gejudood maar niet bij de Judobond;
‘Die is traditioneel en we krijgen er weinig voor terug’

GILZE - Het aantal leden bij Judobond Nederland neemt al jaren dramatisch af. Wordt er minder gejudood of is er iets anders aan de hand?
,,Mijn leerlingen schrijven zich niet in bij de bond, want ze krijgen er niets voor terug”, zegt Rinus Bliemer.

 

Steven van Beek 26-02-23, 12:38   |   Laatste update: 13:09


Bliemer zit qua ledental met zijn sportschool Bliemer Arashi Sport uit Oosterhout weer bijna op het niveau van voor corona. Bij de judosport ben je niet automatisch ingeschreven voor de Judobond; dat wordt een aparte contributie voor geïnd. De grote vraag is wat precies de meerwaarde van dat lidmaatschap is. ,,Ik denk dat zo’n tien tot vijftien procent van de judoka’s ook wedstrijdjes wil doen”, zegt Oomen van Judovereniging Gilze. ,,De rest doet partijtjes onderling. Dat kunnen ze gewoon op de vereniging doen, buiten de Judobond om.”


Twee euro in België

Bliemer raadt zijn leerlingen het lidmaatschap niet echt aan. ,,De meeste judoka’s doen dit recreatief en pedagogisch, dus niet voor de sport zelf. Pas als jeugd op een hoger niveau wedstrijden wil doen of de zwarte band wil halen, wordt het een beetje interessant om bij de Judobond te gaan.”


Dennis Keijzers van Judo Haragei Terheijden noemt de Judobond erg ‘traditioneel’. ,,Ze faciliteren sec wedstrijden, dat is het. Dat is voor kinderen vaak niet interessant, er mag wel wat meer omheen gebeuren”, zegt hij. ,,Wij gaan soms naar België. Daar betaal je twee euro per kind om mee te doen. Ze hebben poules van vier kinderen, dus de judoka’s weten zeker dat ze een paar keer mogen judoën. En het gaat niet om de winnaar; ze krijgen allemaal een prijs. In Nederland heb je poules van dertig kinderen en krijgen alleen de eerste drie een prijs.”

 

Judo wordt zo een beetje een elitesport  Aldus: Dennis Keijzers van "Judo Haragei Terheijden"


Lid worden van de Judobond kost ongeveer ‘de helft’ van het lidmaatschap van de vereniging, dat betaal je extra. Maar daar houdt het niet mee op. Om aan een toernooi mee te doen, moet je wederom betalen, vaak zo’n vijftien euro per kind. Ouders betalen bovendien tribunegeld. ,,Zo’n toernooi is dus heel duur. Dat begrijp ik ook wel, het organiseren kost ook wel wat. Maar het judo wordt zo wel een beetje een elitesport”, zegt Keijzers.

 

Bliemer schetst zo’n toernooi: ,,Dus dan heb je alles betaald en begint het toernooi. Zo’n wedstrijd kan binnen twintig seconden voorbij zijn. Dan ben je uitgeschakeld. Dat werkt erg demotiverend voor een kind. Sterker, de kans is groot dat ik ‘m dan ook kwijt ben. Dan wil ie wat anders gaan doen en dat is het mij ook niet waard.”

 

Oomen is zelf wel lid van de Judobond. Hij vertelt hetzelfde verhaal; de Judobond voegt weinig toe voor de meesten. ,,We krijgen als coaches eens in de zoveel tijd wat bijscholing, maar dat is het het nauwelijks waard.”

 

Lees verder onder de foto: ,,Jongeren willen binnen hun eigen vereniging met elkaar stoeien.”

🔺 In Gilze vond een judotoernooi plaats voor mensen met een beperking. John Beer is voorzitter van JBN district Zuid Nederland. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

In Gilze vond een judotoernooi plaats voor mensen met een beperking. John Beer is voorzitter van JBN district Zuid Nederland.

Zaterdag vond in sportzaal Achter de Tuinen in Gilze de 22e editie van het Twinkel toernooi plaats. 85 judoka’s met een beperking, namen het in vijf categorieën tegen elkaar op. Het toernooi wordt georganiseerd door de Judobond en is een initiatief van John Beer, voorzitter van district Zuid Nederland.

 

Ook Beer kan deze afname goed verklaren. Allereerst zorgde de coronapandemie voor een flinke uitstroom. ,,Judo was een verboden sport, voetbal en hockey konden gewoon doorgaan”, legt hij uit. ,,Deze jongeren keerden bijna nooit terug.” De Beer beaamt dat de Judobond onvoldoende waarde toevoegt aan het lidmaatschap. ,,In het judo gaat het vaak niet zo om het competitie-element. Er zijn weinig jongeren die mee willen doen aan toernooien. Ze willen binnen hun eigen vereniging met elkaar stoeien, meer niet”, zegt hij.

 

Binnen twee jaar wil de Judobond rankings introduceren en zich bovendien meer regionaal profileren. Nu is het zo dat op toernooien iedereen mee kan doen. Talentvolle judoka’s nemen het regelmatig op tegen absolute beginners. Uiterst demotiverend voor die laatste groep, die vervolgens volgende toernooien laat schieten en de judosport zelfs vaarwel zeggen. ,,Bij zo’n ranking voorkom je dat. Dan weet je dat ‘de beste zoveel procent’ op toernooien tegen elkaar stoeien en dat beginners ook gewoon leuke tegenstand krijgen.” Keijzers hoort het plan met enig cynisme aan. ,,Die rankings is een heel goed plan, maar ze beloven dat volgens mij al vijftien jaar.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.